NuSphere Forums Forum Index
NuSphere Forums
Reply to topic
[resolved] php-cgi.exe not found on debug start


Joined: 16 Mar 2007
Posts: 3
Reply with quote
I just installed the PHPed evaluation edition and am trying to debug a command line script. I set up a workspace for my project, then opened the PHP script I want to debug and pressed F9.

I am getting the following error in a dialog when i do this: "CGI handler 'C:\Program Files\nusphere\phped\php5\php-cgi.exe' not found. Look at "Settings..."

I looked at settings but can't figure out what the problem is -- php-cgi.exe does in fact exist and I am able to execute phpInfo() when i run it interactively.

Any ideas?

Thanks,
Tim
View user's profileFind all posts by timfparkSend private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 8239
Reply with quote
What runmode did you set? Is it "HTTP/SRV web server"? Please also check if PHPRC environment variable is set. For proper working it should not be set.

_________________
The PHP IDE team
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website


Joined: 04 Jan 2007
Posts: 18
Reply with quote
I have got the same problem. I want to debug a command line application. Run mode is Local CGI. The path to the PHP-CGI.EXE is correct (in Settings > SRV web server). I hit F5 and a dialog telling me that the PHP-CGI.EXE was not found shows. PHPRC is not set.

I have Vista.
View user's profileFind all posts by tetikrSend private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 8239
Reply with quote
It looks like file does not exist, otherwise it would work.
Could you please check twice the directory and its content with Windows Explorer?
With Vista you may get problems with "virtual" files that are there only for one user and are not there for any other.

_________________
The PHP IDE team
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website


Joined: 04 Jan 2007
Posts: 18
Reply with quote
The path is corrent: C:\Program Files\PHP\PHP5\php-cgi.exe. I am an administrator so access rights should not be a problem. When I use the path in a command line, php-cgi starts just fine. I also tried the PHP shipped with PhpEd, but it was the same.
View user's profileFind all posts by tetikrSend private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 8239
Reply with quote
Looks like this is a Vista-specific error and happens only if run mode is set to Local CGI / php.exe mode.
Could you please check it and change to Http/Local SRV web server?

_________________
The PHP IDE team
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website


Joined: 27 Feb 2008
Posts: 2
Reply with quote
I am experiencing the same issue on Vista. I have confirmed that I can debug a script using the Http/Local SRV mode but not using Local CGI / php.exe mode.

Is there any solution to this? I would like to be able to debug applications that I have written to run in command-line mode.
View user's profileFind all posts by barrylbSend private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 8239
Reply with quote
Quote:
Is there any solution to this?

it's a clear that the problem is caused by Vista innovations. Currently we have no workarounds and are doing our best to find one.

_________________
The PHP IDE team
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website


Joined: 27 Feb 2008
Posts: 2
Reply with quote
I am surprised this hasn't been mentioned already, but I am pleased to say I downloaded the latest build and this issue has been fixed!
View user's profileFind all posts by barrylbSend private message
[resolved] php-cgi.exe not found on debug start
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT - 5 Hours  
Page 1 of 1  

  
  
 Reply to topic