NuSphere Forums Forum Index
NuSphere Forums
Reply to topic
New Install, error: Failed to start Apache...Access Denied


Joined: 09 Mar 2006
Posts: 2
Location: Denver, CO
Reply with quote
I just did a new download and install of TP (TechPlatform-4.4-Win32.exe) and after I rebooted, Apache was not running and had errored out. When I tried to start it I got a popup and

"Failed to start Apache
c:\NuSphere\TechPlat\apache\bin\apache.exe
System error: Access Denied"

I'm running WXP SP2.

I examined the directory and the file is present and intact with normal permissions (for windows)

Please advise. Thank you.

Ed
View user's profileFind all posts by EdzillaSend private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 7861
Reply with quote
did you install Apache as windows Service?
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website


Joined: 09 Mar 2006
Posts: 2
Location: Denver, CO
Reply with quote
Thanks for the reply.

Yes, I installed it as a service.

It doesn't appear as a service in the windows service control screen though, but that is obviously because the executable has an access problem.

Can you suggest something for me to look into?

I have run apache (2.0.55) on this machine in the past using WebServe.

As an aside, I want to use TechPlatform to experiment with the PHP debugger and hopefully get PhpEd

Thanks,

Ed
View user's profileFind all posts by EdzillaSend private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 7861
Reply with quote
Is it possible that you have a registry-monitoring or antispyware tool that warned you that some software is installing somehing and you accidently pressed cancel?
Please just run setup again and make sure it proceeds with no troubles.
If the problem persists, please check if c:\NuSphere\TechPlat\setup\setup.log is created. If so, please let me see it.
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website


Joined: 03 Apr 2006
Posts: 1
Reply with quote
I am also receiving this same issue. Line from logfile:

Reinstalling Apache[|System error 1060 has occurred.||The specified service does not exist as an installed service.||[Sat Apr 01 10:56:51 2006] [error] (OS 2)The system cannot find the file specified. : No installed service named "Apache2".|[Sat Apr 01 10:56:51 2006] [error] (OS 2)The system cannot find the file specified. : No installed service named "Apache2".|(OS 10048)Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:443|no listening sockets available, shutting down|Unable to open logs|]
View user's profileFind all posts by unknewnSend private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 7861
Reply with quote
Quote:
could not bind to address 0.0.0.0:443

Apache failed to run because port TCP/443 is in use on your machine.
Check port usage by running
netstat -naop TCP

It's possible that you're running for example IIS or another HTTP server with SSL.
If so, either do not install SSL for admin part when you're installing TechPlatform or install it on different port, or uninstall or stop 3rd party software that uses port 443.
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website
Internet connection


Joined: 09 May 2006
Posts: 1
Location: Spain
Reply with quote
I had the same error after installing the techplat.
Discovered that this happens when installing without being connected to the internet.
After connecting to the internet, installation was correct.
View user's profileFind all posts by RaymondSend private message


Joined: 14 May 2006
Posts: 3
Reply with quote
i hade the same problem too. the stupid skype was on port 443.
make netstat -naop TCP, then u can see, wich pid use the port 443, then open the task manager, in the view options switch the pid column on, then u can see, wich programm use the port 443.
by.
View user's profileFind all posts by gybacsiSend private message


Joined: 08 Sep 2006
Posts: 1
Reply with quote
I am having this problem too. I am the same running on XP (Home) with SP2 and i had it working not long ago. it just doesnt like me anymore.

I am trying to run as a local host not as a web server.

_________________
25 Char Sig = pointless
View user's profileFind all posts by nsmith1180Send private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 7861
Reply with quote
Is it supposed to like anybody? Smile
I'm not sure what you mean by "run as a localhost". Any errors in the Apache logs?
Be more specific if you want somebody to help you Smile
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website


Joined: 11 Sep 2005
Posts: 45
Reply with quote
Tried everything here... still getting this error and cannot use the product.
View user's profileFind all posts by bendjSend private message
Site Admin

Joined: 13 Jul 2003
Posts: 7861
Reply with quote
This is a free product btw.

regarding the problem, please submit a) screenshot of the error message and content of the log files.

_________________
The PHP IDE team
View user's profileFind all posts by dmitriSend private messageVisit poster's website
New Install, error: Failed to start Apache...Access Denied
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT - 5 Hours  
Page 1 of 2  

  
  
 Reply to topic